Nieuws en informatie over postzegels en munten verzamelen

informatiepostzegelsverzamelen

| Home | Informatie over postzegels | Informatie over munten |

Munten

'Postzegels leveren meer op dan goud'

(Novum) - Postzegels sparen levert op de lange termijn meer op dan obligaties en goud. De rendementen kunnen op lange termijn oplopen tot gemiddeld zeven procent per jaar, zo hebben onderzoekers Christophe Spaenjers van de Universiteit van Tilburg en Elroy Dimson van de London Business School becijferd.

Britse postzegels leverden tussen 1900 en 2008 een gemiddeld Universtiteitvantilburgrendement van zeven procent op. Het gemiddelde rendement over dezelfde periode op obligaties is 5,4 procent en op goud 4,7 procent. Alleen de rendementen op aandelen pakten met 9,2 procent hoger uit.

Postzegels kennen ook een relatief laag risico. Fluctuaties op de aandelenmarkt hebben geen grote gevolgen voor het rendement van postzegels. Dit maakt postzegels volgens de onderzoekers tot een goed 'diversificatie-instrument'. "Door te investeren in postzegels wordt het risico van een beleggingsportefeuille beter gespreid."

Postzegels zijn daarbij waardevast en daarmee bestand tegen inflatie. "Zeker in een economisch onzekere periode met een hoge inflatie kunnen beleggingen in postzegels een aantrekkelijke en relatief veilige investering zijn."

Het artikel van de onderzoekers verschijnt binnenkort in de Journal of Financial Economics.

In een interview licht Christophe Spaenjers van de Universiteit van Tilburg zijn onderzoek toe. Beleggen in postzegels interview.

Bron: Novum / Trouw

<< terug

 

Boven de markt: Veilige haven

Door: Piters Couwenbergh

Beleggers opgelet. Kijk nog eens goed op zolder. Of ga nog eens langs bij vader of grootvader. Ligt er niet ergens in een kast een postzegelverzameling te verstoffen, liefst met zeldzame, oude zegels?

Laat u ook niet foppen door TNT Post, dat niet meer in postzegels gelooft en op grote schaal postbodes ontslaat omdat wij liever via e-mail of skype met elkaar communiceren.

Postzegels, zo ontdekten twee wetenschappers, kunnen een waardevolle aanvulling op uw beleggingsportefeuille zijn naast aandelen, obligaties en vastgoed. Het is ook eens wat anders dan goud of kunst.

Veilige haven

Postzegels, zult u zeggen, die gekartelde vierkantjes die stoffige mannen in vroeger tijden spaarden? Precies! In onzekere tijden of in tijden van hoge inflatie zijn ze een veilige haven, zegt Christophe Spaenjers van de Universiteit Tilburg.

Samen met Elroy Dimson van de London Business School heeft hij het langjarig rendement onderzocht van Britse postzegels. Tussen 1900 en 2008 leverden die een gemiddeld jaarrendement op van nominaal 7,0%. Dat is hoger dan het gemiddelde rendement op obligaties (5,4%) en goud (4,7%) over dezelfde periode. Alleen het rendement op aandelen (9,2%) pakte hoger uit.

Belangrijke verzamelcategorie

Dat Engelse zegels zijn uitverkozen, komt volgens Spaenjers omdat ze een belangrijke verzamelcategorie vormen, waarvan al heel lang catalogi zijn bijgehouden. Dat levert de data op die nodig zijn om onderzoek te kunnen doen. Er werd vervolgens een prijsindex voor zegels ontwikkeld op basis van de catalogusprijzen van de meest waardevolle Britse zegels.

Het onderzoek leert volgens Spaenjers ook dat postzegels een laag systematisch risico hebben. De correlatie tussen beleggingen in postzegels en in aandelen is positief, maar niet hoog. Met andere woorden: fluctuaties op de aandelenmarkt hebben geen grote impact op het rendement van postzegels. De beste prijzen vonden de onderzoekers in de inflatierijke jaren zeventig, terwijl ook nu prima rendementen worden behaald.

Gibbons

De grootste speler in de postzegelhandel is Stanley Gibbons. Het bedrijf heeft een eigen index van zeldzame zegels (de GB 30) en die is volgens een woordvoerder sinds 1950 elk jaar 9,7% in waarde gestegen. Zelfs in het crisisjaar 2008, toen alles naar beneden ging (aandelen, obligaties, goud) steeg de index, en wel met 38%. Voor de komende jaren verwacht Stanley Gibbons verdere prijsstijgingen, omdat steeds meer gefortuneerden uit India en China zich op deze markt melden.

Bedenk wel: aan de gewone zegels in uw album verdient u geen droog brood. Het gaat om zeldzame, dure exemplaren. Economie is en blijft immers de wetenschap van de schaarste.

 

Bron: FD

<< terug

Artikel op de AD site: klik hier

 

<< terug